Meest voorkomende klachten
Reflux
Reflux is het terugvloeien van de maaginhoud in de slokdarm. Tussen de maag en de slokdarm is er een kringspier die nog niet toegegroeid is bij baby’s. Het kan dus zijn dat de melk een beetje terugvloeit of soms veel (projectielbraken).
Meer informatie over reflux?
- Overstrekken na het eten
- Moeilijk boeren
- Veel de hik
- Voorkeurshouding
- Terugslikken van melk
- Tong uitsteken
- Vaak met armpjes en voetjes stampen
- Koude handjes en voetjes
- Drinken gulzig
- Slapen niet goed overdag, schieten snel wakker
Deze klachten wijzen meestal op reflux (gastro-oesophageal reflux) wat wil zeggen het terugvloeien van de maaginhoud naar de slokdarm. Tussen de maag en de slokdarm is er een kringspier die nog niet toegegroeid is bij baby’s. Het kan dus zijn dat de melk een beetje terugvloeit of soms veel (projectielbraken). Soms gaan daar ook ademhalingsproblemen mee gepaard. We consulteren ook steeds onze kinderarts in dat geval.
Hoe kunnen we als osteopaat daar een invloed op hebben?
Aan het toegroeien van de kringspier kunnen we niet veel veranderen (dat gebeurt normaal rond de leeftijd van 1 jaar), de klachten beteren soms ook op het moment dat men overschakelt op vaste voeding.
Waar we als osteopaat wel goed kunnen op werken is op het middenrif (diaphragma, zie filmpje). Door het middenrif loopt de zenuw van de hik ( N. Phrenicus) en de zenuw die verantwoordelijk is voor de doorbloeding en bezenuwing van de maag en darmen (N. Vagus).
Die N. Vagus is ook verantwoordelijk voor de activiteit en de rust in het lichaam (ortho en parasympaticus). Bij moeizame bevallingen kan deze geblokkeerd geraken ter hoogte van de schedelbasis en de eerste nekwervel. Vandaar dat de meeste baby’s die bij ons komen een voorkeur hebben van het hoofdje naar een kant. Als we nu zachtjes die voorkeur trachten te verbeteren (door de beweeglijkheid van de schedelbasis en schedelbotstukken te verbeteren) dan verdwijnt de blokkade ook en zien we dat die zenuw ook niet meer geblokkeerd is. Met als gevolg dat de baby’s rustiger zijn en minder last hebben van maag en darmpjes.
Krampen en kolieken
Baby’s stapelen veel lucht op gedurende de dag, die lucht kan ’s avonds vrijkomen en we zien dan dat de baby’s veel krampen krijgen. Dit verdwijnt meestal spontaan na 3 maanden, maar er kan ook een diepere oorzaak zijn.
Meer informatie over krampen?
Oorzaken:
- Allergische reactie op koemelk
- Het verteringssysteem is nog niet rijp
- Overprikkeling van de N. Vagus door blokkades tijdens de zwangerschap of geboorte
- Onevenwicht van de bacteriën in de darmflora. Bij een keizersnede of snelle bevallingen kan de baby te weinig in contact gekomen zijn met bacteriën. Dan kan het last krijgen van verteringsproblemen. In dat geval kan het nuttig zijn om bacteriën toe te voegen (probiotica)
Huilbaby’s
Per definitie is een huilbaby een baby die meer dan 3 u per dag huilt, meer dan 3 dagen en gedurende meer dan 3 weken. Vroeger zei men vaak: een huilbaby moet je laten huilen… Wij denken echter dat een baby die huilt ons iets te vertellen heeft.
Meer informatie over huilbaby's?
- uit vermoeidheid
- bij verteringsproblemen
- als het soort voeding hem niet goed bevalt
- bij hoofdpijn of pijn ter hoogte van armpje of sleutelbeen die vaak veel krachten ondervonden hebben tijdens de bevalling
We zien vaak baby’s die zich in een vicieuze cirkel bevinden en volgend gedrag vertonen:
- onrustig en gulzig drinken (blusdrinken)
- niet goed of slecht boeren
- niet slapen tussen de voedingen enkel bij de ouders en niet in een bedje kunnen neergelegd worden
- hazeslaapjes
- aan de borst in slaap vallen
In de voormiddag gaat het meestal nog maar in de namiddag zijn ze helemaal overstuur en niet meer in slaap te krijgen uit oververmoeidheid.
Voorkeurshouding en schedelasymmetrie
Een voorkeurshouding zien we meestal bij een dwarspositie, aangezichtsligging, bevallingen met vacuümpomp of tangverlossing. Bij extreme persweeën of snelle of langdurige compressie zien we een verlies van de beweeglijkheid van de schedelbotten. Dan krijgen we een asymmetrische houding.
Meer informatie over voorkeursposities?
Als osteopaat is het belangrijk dat we (voor de leeftijd van 6 maanden) aan de hand van zachte technieken die voorkeurshouding gaan verbeteren omwille van 3 redenen:
- afvlakking van de schedel
- irritatie van de N. vagus waardoor baby’s prikkelgevoelig, onrustig zijn en snel schrikken
- moeite om naar 1 zijde te rollen en later moeite hebben met 1 schoudertje om te kruipen