Osteopathie bij zwangere vrouwen

Osteopathie kan voor zwangere vrouwen echt een meerwaarde zijn. Zowel voor de baby als voor de moeder kan een osteopathische behandeling het comfort gedurende de zwangerschap verhogen.

Klachten van de lage rug, spanning op het bekken en beweeglijkheid van de baarmoeder zijn maar enkele van de ongemakken die een osteopaat kan behandelen tijdens een zwangerschap.

Meest voorkomende klachten

Prenataal

Heel wat klachten kunnen voorkomen tijdens de zwangerschap. Het lichaam verandert hormonaal, de baby neemt veel plaats in. Dat geeft veel spanningen in het heiligbeen. Als we de spanning van het heiligbeen gaan verbeteren zal de bevalling ook vlotter verlopen.

De baby duwt ook tegen de ribben en het middenrif waardoor daar ook veel klachten voorkomen.

Hetgeen ook vaak voorkomt is dat vrouwen tijdens de zwangerschap uitstraling hebben in het been (ten gevolge van een blokkade in de lage rug). Tijdens de zwangerschap neemt men liefst geen medicatie en dan kan osteopathie een heel goed alternatief bieden.

Prenatale osteopathie

Postnataal

Door borstvoeding te geven (of flessenvoeding) komt er heel veel spanning in de zone tussen de schouders (de dorsale wervelzuil) en in de nek (de cervicale wervelzuil). Het is belangrijk die zones soepel te houden om een zo goed mogelijke houding te kunnen aannemen tijdens het voeden.

Een tweede vaak voorkomend probleem is pijn ter hoogte van het heiligbeen (sacrum) of staartbeentje (coccyx), meestal ten gevolge van de arbeid tijdens de bevalling.

Postnatale osteopathie

Meer weten over osteopathie bij zwangere vrouwen?

Facebook
Instagram